top of page

Lätta på känslorna

PRANA ANDNING

 

Prana andning

Prana andning är en enkel men effektiv pranayama-övning som har utvecklats på basen av den effekt andningsrytm och pauser har på energikroppen och chakran. Övningen hör i sin helhet till kursen Pranic Healing nivå 1, här nedan kan du lära dig en enkel version som du kan använda hemma, på jobbet, i naturen eller i din soffa. 

 

Prana-andning är ett effektivt sätt att slappna av, öka din energi och rengöra hela kroppen, auran och chakran. Om djup andning känns onaturligt, börja med kortare pass tills du kan andas djupt och avslappnat. 

Du kan göra prana andning när du känner dig stressad, orolig eller irriterad. Du kan också göra ett pass prana andning varje morgon i två-fyra veckor och se hur din energinivå ändras. 

Du kan göra övningen var some helst, i ditt hem eller ute i naturen. Om du är inomhus kan det vara skönt att öppna ett fönster om det inte är för kallt ute. Om du är ute i naturen, undvik att göra övningen nära livlig trafik, avlopp eller sophantering. 

  1. Hitta en lugn plats där du kan sitta ostört i ungefär fem minuter.

  2. Sitt med rak rygg och slutna ögon.

  3. Ta några djupa andetag och bli medveten om detta ögonblick. Håll ett mjukt fokus på ditt hjärta, mellan ögonbrynen (ajna chakrat) eller naveln, beroende på vad som känns lämpligt för stunden.

  4. Föreställ dig en bubbla av fred och kärlek som omringar dig och sträcker sig två meter från din fysiska kropp i alla riktningar. Inuti denna bubbla är du i fred under den här övningen. Du kan också be om skydd och hjälp från högre väsen, din andliga lärare eller spirituella hjälpare.

  5. Lägg ena handen på magen, vid naveln och den andra på bröstet. Andas lugn och djupt, så att handen på magen rör sig med andetaget och handen på bröstet rör sig så lite som möjligt.

  6. När lugn diafragmatisk andning känns naturlig kan du ta rytmen med dig. Andningsavbrott gör att övningen inte bara kopplar av utan också kraftigt energigivande och rensande.

  7. Andas in räkning till sju, håll andetaget räknande till en, andas ut räkning till sju, håll andetaget räknar till ett. Fortsätt denna 7-1-7-1 rytm i upp till fem minuter.

  8. Du kan också använda rytmen 6-3-6-3. Prova båda och hitta rätt för dig idag.

Obs: Rytmisk andning med rytm är en kraftfull övning som kan göras i upp till 5 minuter 1-3 gånger om dagen. Du kan göra diafragmatisk andning utan rytm längre om träningen känns bekväm.

Om du känner dig yr eller obekväm, sluta träna och andas normalt.

bottom of page