top of page

Investera i dig själv


Vi är många som glömmer att ta hand om oss själva när arbete, familj och andra plikter pockar på oss under vardagen. Mat, motion och vila är viktiga för att vi ska må bra. Men ack så lätt vi glömmer detta. Jag, liksom många med mig. Och vi lider alla av det. För egen del har jag kunnat konstatera att det är en fin balansgång mellan att ägna tid åt sig själv och att ägna tid åt min familj och mina åtaganden. Som det sägs i Bibeln; allt har sin tid. Grand Master Choa säger att man inte ska göra något till överdrift. Man ska sköta sig själv, men också sina åtaganden.

Jag har nu ett intressant livsskede med två små barn; min energibalans har inte stora marginaler. Jag måste avsätta tid för andliga övningar, meditation och motion regelbundet för att må bra och orka med vardagen. Släpper jag på detta mer än 2 dagar, lider hela familjen för min energinivå sjunker och min stressnivå stiger mycket och snabbt. Kort sagt, barnen tycker inte att jag är så trevlig att vara med, och maken trivs inte heller.

Men när man har mycket annat, hur ska man då få tid för “lyx” som meditation?

Min erfarenhet är att följande tips fungerar

  1. Börja i liten skala. Jag har målsättningen att ägna en kvart varje dag åt meditation, yoga eller andliga övningar. Vissa dagar blir det mer, andra mindre. Hur trött jag än är när jag är klar på kvällen, så kan jag ägna 2-3 minuter åt något, kanske en kort kontemplation, att välsigna, en snabb behandling, lite gymparörelser.

  2. Gör det till en rutin när det passar dig. Jag har märkt att jag mår bäst av en liten stilla stund mitt på dagen. Det fungerar bra när jag är hemma med barnen och de sover middag eller vilar. Då har jag en liten stund för mig själv och kan ladda batterierna.

  3. Rutin är nyckelordet; gör det samma tid varje dag i tre veckor så får du en bra grund. Då känner du också effekterna av det. Om du tar paus, märker du skillnaden ganska fort.

Efter en liten tid märker du resultat. För min del fick jag rutin och känsla för det på ca 3 veckor. Så mycket, att jag gärna fortsätter och hela familjen märker också effekten. Och vill att jag fortsätter 🙂

Det sägs att en timme meditation motsvarar en timme sömn. Det är sant. Jag sover bättre och effektivare när jag mediterar och motionerar regelbundet. Då kvaliteten på sömnen är bra, orkar jag bättre även dagar då nätterna blivit kortare av någon anledning. Jag har ansett 9 timmars sömn som normalt för att vara utvilad. Nu klarar jag mig riktigt bra på 6-7 timmar om jag bara mediterar regelbundet. Det ger mig mera tid för annat också, men så får jag också tid för andlig utveckling, motion och meditation. Det är alltså en cirkel som föder sig själv.

Försök du med! 🙂

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page